Naar boven ↑

Update

Nummer 6, 2024
Uitspraken van 26-06-2024 tot 31-07-2024
Redactie: Prof. mr. drs. M. Heemskerk.

Beste lezers,

Welkom bij Pensioenrecht Updates, jaargang 7, editie 6. Daarin vindt u een overzicht van achttien in juni 2024 gepubliceerde uitspraken over pensioen. U kunt hier klikken om de pdf vanaf de website te downloaden.

Pensioenrechtspraak voor u geselecteerd
In de Pensioenrecht Updates vindt u een selectie van de belangrijkste rechtspraak over de arbeidsvoorwaarde pensioen. Op die manier bent u altijd op de hoogte van relevante rechtspraak over pensioen.

Uitspraken van de maand

Duurovereenkomst voor bepaalde tijd over verdeling ouderdomspensioen na scheiding waarop noch Boon/van Loon noch WVPS van toepassing is, is niet opzegbaar (PR 2024-0129)
De Hoge Raad oordeelde over de aanspraken van de vrouw op een deel van het ouderdomspensioen dat de man heeft opgebouwd tijdens het in 1990 door echtscheiding ontbonden huwelijk. Noch het arrest Boon/van Loon noch de Wet Pensioenverevening is van toepassing. De vrouw maakt aanspraak op voortzetting van de tussen partijen overeengekomen verdelingsafspraak uit 2005, die de man heeft uitgevoerd tot in 2019, maar daarna heeft gestaakt. De rechtbank oordeelde dat partijen in 2005 verdeling van het ouderdomspensioen zijn overeengekomen en dat de man de in 2019 door hem gestaakte maandelijkse betalingen aan de vrouw moet voortzetten, onder afwijzing van het beroep van de man op wijziging of ontbinding van die overeenkomst op grond van artikel 6:258 BW. Het hof heeft de man in hoger beroep ook veroordeeld om de betalingen voort te zetten, omdat sprake is van een duurovereenkomst voor bepaalde tijd die niet kan worden opgezegd en er geen, althans onvoldoende, grond is voor wijziging of ontbinding wegens onvoorziene omstandigheden (art. 6:258 BW). De Hoge Raad laat dat arrest in stand onder verwijzing naar artikel 81 RO (ECLI:NL:HR:2024:911)

ICT-toeleverancier is geen online reisagent en valt niet onder werkingssfeer Reisbranche (PR 2024-0132)
Geschil over de vraag of ICT-toeleverancier HaDer een online reisagent is die onder de werkingssfeer van Bpf Reisbranche valt. Het Bpf had een dwangbevel laten betekenen waarin aanspraak is gemaakt op betaling van premies voor een bedrag van in totaal € 820.997, te vermeerderen met rente en (incasso)kosten. De kantonrechter oordeelde dat de werkzaamheden van HaDer waar het gaat om Prijsvrij weliswaar zijn aan te merken als die van een reisagent in de zin van dit verplichtstellingsbesluit, maar dat HaDer die werkzaamheden niet in hoofdzaak, te weten voor meer dan 50% van de loonsom, heeft uitgeoefend. Het hof is van oordeel dat HaDer niet onder de werkingssfeer van de verplichtstelling tot deelneming in Bpf Reisbranche valt, ook niet wat betreft de werkzaamheden voor Prijsvrij (ECLI:NL:GHSHE:2024:1324). De situatie is anders dan bij het Booking-arrest (ECLI:NL:HR:2021:527; ECLI:NL:GHDHA:2024:73).

Werkgever mag bij overgang onderneming eigen pensioenregeling aanbieden; geen misbruik van bevoegdheid (PR 2024-0139)
Bij een overgang van  onderneming biedt de verkrijgende werkgever XPO III zijn eigen pensioenovereenkomst – een premieovereenkomst – aan de overgenomen werknemers aan. De werkgever maakt gebruik van het keuzerecht ex artikel 7:664 lid 1 onder a BW. De vakbonden meenden dat dit niet rechtsgeldig was en dat de daarvóór geldende middelloonregeling van Bpf Vervoer van toepassing was gebleven. De rechtbank oordeelt dat er geen verplichtstelling was voor de vennootschap en dat de keuzebevoegdheid bestaat, ook indien de eigen regeling van mindere kwaliteit is. Er is niet aangetoond dat sprake is van misbruik van bevoegdheid (ECLI:NL:RBOBR:2024:2514).

Uitspraken, vragen of opmerkingen zijn welkom
De redactie ontvangt graag niet op rechtspraak.nl gepubliceerde uitspraken en vragen of opmerkingen over deze nieuwsbrief. U kunt mailen naar juridisch@boom.nl.

Tot de volgende update.

Mark Heemskerk

Hoogleraar pensioenrecht Radboud Universiteit Nijmegen
Advocaat-partner held (www.heldlaw.nl)
Raadsheer-plaatsvervanger Hof Den Bosch

e-mail: mark@heldlaw.nl / mark.heemskerk@ru.nl

Hoge Raad

Hof

Rechtbank

Centrale Raad van Beroep

Antillen