Naar boven ↑

Update

Nummer 11, 2024
Uitspraken van 15-11-2024 tot 09-12-2024
Redactie: Prof. mr. drs. M. Heemskerk.

Beste lezers,

Welkom bij Pensioenrecht Updates, jaargang 7, editie 11. Daarin vindt u een overzicht van negentien in november 2024 gepubliceerde uitspraken over pensioen. U kunt hier klikken om de pdf vanaf de website te downloaden.

Pensioenrechtspraak voor u geselecteerd
In de Pensioenrecht Updates vindt u een selectie van de belangrijkste rechtspraak over de arbeidsvoorwaarde pensioen. Op die manier bent u altijd op de hoogte van relevante rechtspraak over pensioen.

Uitspraken van de maand

Werkgever die commercieel werk binnenhaalt voor bouw valt onder werkingssfeer bouw (PR 2024-0250)
Dit jaar zijn er al meerdere zaken geweest over de werkingssfeerbepaling van de bouwsector. De Hoge Raad oordeelde eerder kort gezegd dat het Hof Amsterdam niet mocht oordelen dat een onduidelijke werkingssfeerbepaling betekende dat een werkgever niet onder de werkingssfeer viel (ECLI:NL:HR:2024:1102, PR 2024-0166). Die zaak is terugverwezen naar het Hof Den Haag en wordt nog voortgezet.
Deze zaak over dezelfde werkingssfeerbepaling bij het Hof Amsterdam maakt duidelijk dat een werkgever die commercieel werk binnenhaalt voor de bouw onder de werkingssfeerbepaling valt. Het hof oordeelt namelijk dat het commercieel binnenhalen van werk dat door een bouwbedrijf gaat worden uitgevoerd valt onder dienstverlening aan derden op het gebied van het uitvoeren van bouwwerken c.q. bouwactiviteiten. Degene die diensten verleent, hoeft zelf geen bouwwerken c.q. bouwactiviteiten uit te voeren, omdat dienstverlening als zelfstandige activiteit is benoemd naast de productie aan derden op het gebied van het uitvoeren van bouwwerken c.q. bouwactiviteiten (ECLI:NL:GHAMS:2024:2876).
Als gezegd is het laatste woord over deze werkingssfeerbepaling nog niet gezegd.

GIP laat deskundige oordelen over kwalificatie beroepsziekte bij pensioenreglement ABP (PR 2024-0266)
2024 is het eerste jaar van de Geschilleninstantie pensioenfondsen (GIP). Die heeft eveneens de bevoegdheid om een deskundige te benoemen. Dat gebeurde in een tussenuitspraak van een deelnemer met een oogaandoening die in aanmerking wilde komen voor (hogere) premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid bij het ABP. Hij stelde dat de oogaandoening een beroepsziekte was. Volgens het ABP was dat niet het geval. De Geschilleninstantie definieert een beroepsziekte als een ziekte of aandoening als gevolg van een belasting die in overwegende mate in arbeid of arbeidsomstandigheden heeft plaatsgevonden, en raadpleegt een deskundige om te onderzoeken in hoeverre de ziekte van verzoeker zijn oorzaak vindt in arbeid (GIP 2024-0322).

Accountant aansprakelijk voor onjuiste berekening fiscale gevolgen ontbinding pensioen-bv (PR 2024-0252)
Deze zaak gaat over een berekening van de fiscale gevolgen van de ontbinding van een vennootschap met een pensioen- en stamrechtverplichting. Een accountant had die berekening op verzoek van de directeur van de vennootschap gemaakt. Na ontbinding bleek dat de fiscale lasten die het gevolg waren van de ontbinding van de vennootschap veel groter waren dan berekend. Dat kwam vooral omdat de berekening was gebaseerd op de fiscale waarde van de pensioen- en stamrechtaanspraken in plaats van op de economische waarde. De rechtbank wees de gevorderde schadevergoeding toe tot een bedrag van € 124.280,10, te vermeerderen met wettelijke rente vanaf 10 mei 2023 en te verminderen met € 6.300 vanaf de datum van dit vonnis. De rechtbank oordeelde dat de accountant onrechtmatig had gehandeld door niet te handelen zoals van een redelijk bekwaam en redelijk handelend vakgenoot in gelijke omstandigheden mocht worden verwacht (ECLI:NL:RBROT:2024:11242).

Uitspraken, vragen of opmerkingen zijn welkom
De redactie ontvangt graag niet op rechtspraak.nl gepubliceerde uitspraken en vragen of opmerkingen over deze nieuwsbrief. U kunt mailen naar juridisch@boom.nl.

Tot de volgende update.

Mark Heemskerk

Hoogleraar pensioenrecht Radboud Universiteit Nijmegen
Advocaat-partner held (www.heldlaw.nl)
e-mail: mark@heldlaw.nl / mark.heemskerk@ru.nl

Hof van Justitie van de Europese Unie

Hof

Rechtbank

Uitspraken zonder ECLI