Naar boven ↑

Update

Nummer 8, 2023
Uitspraken van 02-09-2023 tot 20-09-2023
Redactie: Prof. mr. drs. M. Heemskerk.

Beste lezers,

Welkom bij Pensioenrecht Updates, jaargang 6, editie 8. Daarin vindt u een overzicht van twaalf in augustus 2023 gepubliceerde uitspraken over pensioen. U kunt hier klikken om de pdf vanaf de website te downloaden.

Pensioenrechtspraak voor u geselecteerd
In de Pensioenrecht Updates vindt u een selectie van de belangrijkste rechtspraak over de arbeidsvoorwaarde pensioen. Op die manier bent u altijd op de hoogte van relevante rechtspraak over pensioen.

Uitspraken van de maand

Contractuele uitlegmaatstaf bij partneralimentatie tot pensioenleeftijd (PR 2023-0166)
De Hoge Raad besliste deze maand over een geschil waarbij de vraag was wanneer de partneralimentatie eindigde. In de vaststellingsovereenkomst stond dat de partneralimentatie zou eindigen op de dag dat de vrouw de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, te weten op 24 mei 2021. Partijen waren overeengekomen dat de bepalingen van de overeenkomst in afwijking van het Haviltex-criterium ‘uitsluitend grammaticaal’ moeten worden uitgelegd. Volgens de vrouw is de datum van 24 mei 2021 een verschrijving en was dat ook voor de man kenbaar. Volgens haar was 24 mei 2022 bedoeld, namelijk haar 65ste verjaardag. Ten tijde van de vaststellingsovereenkomst was 65 jaar de AOW-leeftijd. De (curator van de) vrouw verzocht om verlenging van de alimentatieverplichting. De rechtbank wees het verzoek toe, het hof wees het af. De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep. De klacht dat de aannemelijkheid van de rechtsgevolgen niet is betrokken ziet eraan voorbij dat de considerans een eigen contractuele uitlegmaatstaf bevat (ECLI:NL:HR:2023:1131).

NB Regelmatig moet worden beoordeeld hoe de pensioengerechtigde leeftijd moet worden uitgelegd. Klassiek voorbeeld is een pensioenontslagbeding waarbij onduidelijk is of de pensioen(gerechtigde) leeftijd de AOW-leeftijd is of de pensioenleeftijd uit een pensioenreglement. Bijzonder voor dit arrest is dat partijen in een overeenkomst een eigen contractuele uitlegmaatstaf hanteerden voor de pensioengerechtigde leeftijd, namelijk grammaticaal in plaats van de Haviltex-norm.

Werknemer met deeltijdpensioen krijgt na meerwerkverzoek geen fulltime RVU (PR 2023-0168)
Een werknemer van Friesland Campina was voor 50% met deeltijdpensioen. Hij wilde zijn arbeidsduur vermeerderen. Daarmee beoogde hij gebruik te maken van de fulltime RVU-regeling. De werkgever wees zijn verzoek af. Daarna startte de werknemer een kort geding. De voorzieningenrechter overweegt dat er ernstig rekening mee moet worden gehouden dat in een bodemprocedure wordt geoordeeld dat het door werknemer geldend maken van zijn recht op aanpassing van de arbeidsduur misbruik van bevoegdheid oplevert. De enige reden voor het verzoek van werknemer om zijn arbeidsduur te vermeerderen was het krijgen van een fulltime RVU (ECLI:NL:RBNNE:2023:3553).

Uitspraken, vragen of opmerkingen zijn welkom
De redactie ontvangt graag niet op rechtspraak.nl gepubliceerde uitspraken en vragen of opmerkingen over deze nieuwsbrief. U kunt mailen naar pr-updates@budh.nl.

Tot de volgende update.

Mark Heemskerk

Hoogleraar pensioenrecht Radboud Universiteit Nijmegen
Advocaat-partner held (www.heldlaw.nl)
Raadsheer-plaatsvervanger Hof Den Bosch

e-mail: mark@heldlaw.nl / m.heemskerk@jur.ru.nl

Hoge Raad

Hof

Rechtbank

Centrale Raad van Beroep

Antillen