Naar boven ↑

Update

Nummer 4, 2023
Uitspraken van 03-05-2023 tot 31-05-2023
Redactie: Prof. mr. drs. M. Heemskerk.

Beste lezers,

Welkom bij Pensioenrecht Updates, jaargang 6, editie 4. Daarin vindt u een overzicht van 34 in april 2023 gepubliceerde uitspraken over pensioen, inclusief enkele eerder dit jaar nagekomen uitspraken.

U kunt hier klikken om de pdf vanaf de website te downloaden.

Pensioenrechtspraak voor u geselecteerd
In de Pensioenrecht Updates vindt u een selectie van de belangrijkste rechtspraak over de arbeidsvoorwaarde pensioen. Op die manier bent u altijd op de hoogte van relevante rechtspraak over pensioen.

Uitspraken van de maand

Onvoorwaardelijke indexatie met voorwaardelijk element wijzigen niet in strijd met aantastverbod Pensioenwet (PR 2023-0056)
De Hoge Raad oordeelde deze maand in het AFM-arrest dat een onvoorwaardelijke indexatie met voorwaardelijk element voor de toekomst gewijzigd kan worden zonder dat dit in strijd is met het aantastverbod van opgebouwd pensioen (art. 20 Pensioenwet). De bijzondere bescherming van artikel 20 Pensioenwet is wat betreft indexatie slechts gerechtvaardigd als daarvoor reeds vermogen verplicht is afgezonderd of had moeten worden afgezonderd. Daarnaast oordeelde de Hoge Raad dat een eenzijdig wijzigingsbeding in een arbeidsovereenkomst (art. 7:613 BW) betrekking kan hebben op wijzigingen in de pensioenovereenkomst. Of dat zo is, moet worden uitgelegd na terugverwijzing (ECLI:NL:HR:2023:661).

Mogelijke aantasting voorwaardelijke indexatie: leidt dat tot schade? (PR 2023-0057)
Deze maand oordeelde het Hof Arnhem-Leeuwarden in een zaak waarin de vraag centraal stond of de voorwaardelijke indexatie nog kon worden nagekomen nadat de mogelijkheid om pensioen in te kopen in het gesepareerd beleggingsdepot was beëindigd. Het hof constateerde dat de werkgever de voorwaardelijke indexatie uit het pensioenreglement niet nakwam. De werknemer heeft echter geen recht tot inkoop van het pensioen binnen het gesepareerd beleggingsdepot. Om te kunnen bepalen of er schade is geleden zullen in de schadestaatprocedure de situatie met en zonder overheveling van € 3,2 miljoen uit de egalisatiereserve naar een kostendepot met elkaar vergeleken moeten worden (ECLI:NL:GHARL:2023:3332).

Advocatenkantoor moest salary partner informeren over pensioenwijziging (PR 2023-0066)
De rechtbank Noord-Holland oordeelde dat een advocaat vanaf 1 januari 2009 kwalificeerde als salary partner. De advocate zag in 2009 af van deelname in ruil voor meer salaris. Het advocatenkantoor had haar op grond van goed werkgeverschap moeten informeren over het vervallen van haar werknemersbijdrage per 1 januari 2011. Over de vraag hoeveel pensioenschade zij heeft geleden mogen partijen zich bij akte uitlaten (ECLI:NL:RBNHO:2023:2582).

Ondergrens MITT-activiteiten ondanks ontbreken hoofdzakelijkheidscriterium (PR 2023-0075)
Er zijn meerdere uitspraken – gepubliceerd en ongepubliceerd – over de uitleg van de werkingssfeerbepaling van MITT (mode- en interieurindustrie). De werkingssfeerbepaling van MITT kent geen hoofdzakelijkheidscriterium. Daarom is de vraag of werkgevers die beperkte MITT-activiteiten verrichten toch onder de werkingssfeer vallen. Eerder oordeelde de kantonrechter Alkmaar dat dit het geval was. Recent oordeelde de kantonrechter in Den Haag dat er een ondergrens was. Het aandeel van de omzet van de groothandel in sportprijzen was minder dan 5%. De rechtbank overweegt dat er bij een verplichtstellingsbesluit dat geen hoofdzaakcriterium kent, sprake kan zijn van een zekere ondergrens, waarbij het aandeel van de betreffende activiteit ten opzichte van het totaal en de vraag of de betreffende activiteit tot de hoofdactiviteiten van de onderneming behoort of niet van invloed kunnen zijn op de beoordeling. De stelling van MITT dat ook bij een verwaarloosbaar percentage van minder dan 1% de betreffende onderneming zich verplicht dient aan te sluiten bij MITT, is onhoudbaar. De rechtbank concludeert dat de onderneming niet verplicht aangesloten is (ECLI:NL:RBDHA:2023:3046).

NB Mij is bekend dat inmiddels in drie verschillende hoven hoger beroep loopt over de werkingssfeerbepaling van MITT.

Uitspraken, vragen of opmerkingen zijn welkom
De redactie ontvangt graag niet op rechtspraak.nl gepubliceerde uitspraken en vragen of opmerkingen over deze nieuwsbrief. U kunt mailen naar pr-updates@budh.nl.

Tot de volgende update.

Mark Heemskerk

Hoogleraar pensioenrecht Radboud Universiteit Nijmegen
Advocaat-partner held (www.heldlaw.nl)
Raadsheer-plaatsvervanger Hof Den Bosch

e-mail: mark@heldlaw.nl / m.heemskerk@jur.ru.nl

Hoge Raad

Hof

Rechtbank

Antillen