Naar boven ↑

Update

Nummer 1, 2023
Uitspraken van 05-01-2023 tot 13-02-2023
Redactie: Prof. mr. drs. M. Heemskerk.

Beste lezers,

Welkom bij Pensioenrecht Updates, jaargang 6, editie 1. Daarin vindt u een overzicht van zes in januari 2023 gepubliceerde uitspraken over pensioen. U kunt hier klikken om de pdf vanaf de website te downloaden.

Pensioenrechtspraak voor u geselecteerd
In de Pensioenrecht Updates vindt u een selectie van de belangrijkste rechtspraak over de arbeidsvoorwaarde pensioen. Op die manier bent u altijd op de hoogte van relevante rechtspraak over pensioen.

Uitspraken van de maand

Eenzijdige wijziging middelloonregeling naar premieovereenkomst niet rechtsgeldig (PR 2023-0016)
Deze maand een zaak waarin een werkneemster met succes protesteerde tegen een wijziging van middelloon naar premieovereenkomst (ECLI:NL:RBROT:2023:175). De kantonrechter achtte onder meer van belang dat de werkgever niet had aangetoond dat de middelloonregeling niet meer kon worden uitgevoerd voor de werkneemster. Hij was niet overtuigd dat het aangaan van de middelloonregeling voor de werkneemster kostentechnisch gezien niet gevergd kon worden van de werkgever. Anticipatie op de premieovereenkomsten uit de wet toekomst pensioenen overtuigde evenmin. Niet was komen vast te staan de dat de werkneemster er door de premieovereenkomst niet of nauwelijks op achteruit zou gaan.

In de vorige nieuwbrief berichtte ik over een zaak bij dezelfde rechtbank waarin werknemers vergeefs protesteerden tegen eenzijdige wijziging van hun pensioenovereenkomst door de werkgever van middelloon naar premieovereenkomst (ECLI:NL:RBROT:2022:10864, PR 2023-0010).

Dit illustreert hoe casusspecifiek de uitkomst kan zijn. Wat in één geval een voldoende zwaarwichtig belang is voor de werkgever is dat in een ander geval niet. Uiteraard gaat het niet alleen om de belangenafweging maar ook om de feiten en de onderbouwing van de belangen van zowel de werkgever als de werknemer.

Afspraak over pensioenverdeling bij scheiding niet opzegbare duurovereenkomst (PR 2023-0015)
Veel pensioenrechtspraak gaat over de pensioengevolgen na echtscheiding. In een zaak van het Hof Arnhem-Leeuwarden waren bij de echtscheiding in 1990 geen pensioenafspraken gemaakt. Toen man en vrouw beiden pensioengerechtigd waren in 2005 maakten zij een afspraak waarbij de man een deel van zijn pensioen met de vrouw deelde. Het ABP gaf daaraan uitvoering. In 2019 zette de man deze afspraak stop. De vrouw wenste veroordeling van de man tot voortzetting van de maandelijkse uitkering van € 1.158,22 met indexatie. De rechtbank wees dat toe.
In hoger beroep voerde de man onder meer aan dat sprake is van een duurovereenkomst die hij mocht opzeggen en dat sprake is van onvoorziene omstandigheden. Het hof oordeelt dat sprake is van een duurovereenkomst voor bepaalde tijd, namelijk tot het overlijden. Die overeenkomst is niet opzegbaar. Evenmin is sprake van onvoorziene omstandigheden. Het vonnis van de kantonrechter werd bekrachtigd (ECLI:NL:GHARL:2023:172).

Uitspraken, vragen of opmerkingen zijn welkom
De redactie ontvangt graag niet op rechtspraak.nl gepubliceerde uitspraken en vragen of opmerkingen over deze nieuwsbrief. U kunt mailen naar pr-updates@budh.nl.

Tot de volgende update.

Mark Heemskerk

Hoogleraar pensioenrecht Radboud Universiteit Nijmegen
Advocaat-partner held (www.heldlaw.nl)
Raadsheer-plaatsvervanger Hof Den Bosch

e-mail: mark@heldlaw.nl / m.heemskerk@jur.ru.nl

Hof

Rechtbank