Naar boven ↑

Update

Nummer 9, 2022
Uitspraken van 12-10-2022 tot 21-10-2022
Redactie: Prof. mr. drs. M. Heemskerk.

Beste lezers,

Welkom bij Pensioenrecht Updates, jaargang 5, editie 9. Daarin vindt u een overzicht van twaalf in september 2022 gepubliceerde uitspraken over pensioen. U kunt hier klikken om de pdf vanaf de website te downloaden.

Pensioenrechtspraak voor u geselecteerd
In de Pensioenrecht Updates vindt u een selectie van de belangrijkste rechtspraak over de arbeidsvoorwaarde pensioen. Op die manier bent u altijd op de hoogte van relevante rechtspraak over pensioen.

Uitspraken van de maand

HR vernietigt indexatie-arresten Hof Amsterdam over Euronext (PR 2022-0174)
In dit arrest vernietigt de Hoge Raad de arresten van het Hof Amsterdam (ECLI:NL:GHAMS:2019:1452, PR 2019-0103 en ECLI:NL:GHAMS:2020:2080, PR 2020-0128). Daarin had het hof werkgever Euronext  onder meer veroordeeld om voor een bepaalde groep slapers en pensioengerechtigden de korting ongedaan te maken en hen qua indexatie gelijk te behandelen omdat hun indexatieperspectief was verdwenen maar de andere groep nog uitzicht had op voorwaardelijke indexatie. Daartoe moest Euronext een uitvoeringsovereenkomst sluiten volgens het hof. De Hoge Raad oordeelt in een lijvig arrest dat de uitspraken niet in stand kunnen blijven. Daarbij overweegt hij onder meer dat de verplichting tot gelijke behandeling (art. 58 PW) gericht is tot de pensioenuitvoerder en niet tot de werkgever. Ook de uitleg van de wettelijke verplichting tot ongelijke behandeling tussen slapers en pensioengerechtigden in dezelfde pensioenregeling was volgens de Hoge Raad onjuist. Tevens oordeelt hij dat Euronext niet verplicht was om een nieuwe uitvoeringsovereenkomst te sluiten. Eveneens noemenswaardig is dat de Hoge Raad duidelijk maakt dat deelnemers via een derdenbeding weliswaar partij kunnen worden bij de uitvoeringsovereenkomst, maar dat zij daarmee geen instemmingsrecht hebben ten aanzien alle onderdelen van die uitvoeringovereenkomst. Ten aanzien van de verplichting tot goed werkgeverschap van Euronext om te indexeren verwijst de Hoge Raad (ECLI:NL:HR:2022:1267) de zaak terug naar het hof Den Haag. De zaak wordt dus vervolgd.

HR laat oordeel hof dat FrieslandCampina na opzegging (PR 2022-0175) uitvoeringsovereenkomst schadeplichtig is jegens pensioenfonds in stand
Deze pensioenzaak betreft een geschil tussen FrieslandCampina en haar pensioenfonds. FrieslandCampina heeft de uitvoeringsovereenkomst opgezegd. De centrale vraag is of de opzegging van de uitvoeringsovereenkomst gepaard diende te gaan met een aanbod tot betaling van (schade)vergoeding door de werkgever wegens de gevolgen van die opzegging voor de mogelijkheid om aan inactieven perspectief op indexering van pensioenrechten en -aanspraken te kunnen blijven bieden. Anders dan de kantonrechter oordeelde het hof dat FrieslandCampina gehouden is tot het betalen van een vergoeding aan Stichting Pensioenfonds Campina (SPC) in verband met de gevolgen van de beëindiging van de uitvoeringsovereenkomst. Het hof baseerde dit oordeel op de aanvullende werking van de redelijkheid en billijkheid waarbij strijd met goed werkgeverschap een van de relevante omstandigheden is. De Hoge Raad laat het arrest van het hof in stand zonder dat inhoudelijk te motiveren onder verwijzing naar artikel 81 Wet RO (ECLI:NL:HR:2022:1234).

Koper moet na overgang onderneming oude pensioenovereenkomst nakomen als nieuwe pensioenovereenkomst voor overgang niet rechtsgeldig is gewijzigd (PR 2022-0179)
Het Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelde deze maand over een al dan niet rechtsgeldige wijziging van de pensioenregeling vóór overgang van onderneming. De oude werkgever had kort voor de overname een pensioenversobering doorgevoerd. Dat gebeurde zonder eenzijdig wijzigingsbeding. De werknemer protesteerde tijdig. Het hof oordeelde dat de pensioenovereenkomst niet rechtsgeldig is gewijzigd voor de overgang. De nieuwe werkgever moet de ‘oude’ pensioentoezegging gestand doen. Hij is niet verplicht een uitvoeringsovereenkomst met de oude pensioenverzekeraar te sluiten. De onderbrengingsplicht van een pensioenregeling bij een pensioenuitvoerder is op grond van artikel 23 Pensioenwet aan de werkgever. De individuele werknemer heeft daarbij geen instemmingsrecht. De nieuwe werkgever is eveneens gebonden aan overige arbeidsvoorwaarden, voor zover die op het moment van de overname nog golden (ECLI:NL:GHARL:2022:7905).

Uitspraken, vragen of opmerkingen zijn welkom
De redactie ontvangt graag niet op rechtspraak.nl gepubliceerde uitspraken en vragen of opmerkingen over deze nieuwsbrief. U kunt mailen naar pr-updates@budh.nl.

Tot de volgende update.

Mark Heemskerk

Hoogleraar pensioenrecht Radboud Universiteit Nijmegen
Advocaat-partner held (www.heldlaw.nl)
Raadsheer-plaatsvervanger Hof Den Bosch

e-mail: mark@heldlaw.nl / m.heemskerk@jur.ru.nl

Hoge Raad

Hof

Rechtbank

Centrale Raad van Beroep