Naar boven ↑

Update

Nummer 4, 2021
Uitspraken van 01-05-2021 tot 17-06-2021
Redactie: Prof. mr. drs. M. Heemskerk.

Beste lezers,

Welkom bij Pensioenrecht Updates, jaargang 4, editie 4. Daarin vindt u een overzicht van 16 in april 2021 gepubliceerde uitspraken over pensioen. U kunt hier klikken om de pdf vanaf de website te downloaden.

Pensioenrechtspraak voor u geselecteerd
In de Pensioenrecht Updates vindt u een selectie van de belangrijkste rechtspraak over de arbeidsvoorwaarde pensioen. Op die manier bent u altijd op de hoogte van relevante rechtspraak over pensioen. 

Uitspraken van de maand 

Booking.com valt als bemiddelaar onder werkingssfeer Bpf Reisbranche (PR 2021-0078)
Kern van dit geschil was of Booking.com verplicht moest deelnemen aan het bedrijfstakpensioenfonds voor de Reisbranche. De Hoge Raad oordeelt dat Booking.com ‘bemiddelt’ bij het tot stand komen van reisovereenkomsten (ECLI:NL:HR:2021:527).  Booking.com ontvangt commissie van de aanbieder van de accommodatie en de reisovereenkomst kan tot stand komen via het online reserveringsplatform. Dat Booking.com werkt met technologie – slimme algoritmes en IT-personeel die nog niet kenbaar was voordat de werkingssfeerbepaling er was – maakt niet dat het geen (online) reisbureau kan zijn. De Hoge Raad sluit aan bij de wettelijke definitie van bemiddelen (art. 7:425 BW) en past het Duinzigt-arrest toe (ECLI:NL:HR:2015:3099). Eerder oordeelde zowel kantonrechter als hof nog dat booking.com geen bemiddelaar was (ECLI:NL:RBAMS:2019:9040 en ECLI:NL:GHAMS:1849). Bij andere onlinediensten zoals Hotelbooker B.V., Bungalowbooker B.V. en Basictravel werd geoordeeld dat die ondernemingen wél onder de werkingssfeer vielen (ECLI:NL:RBMNE:2018 :2044; ECLI:NL:RBNNE:2019:4109). 

Tussenpersoon aansprakelijk voor garantieregeling die streefregeling blijkt (PR 2021-0084)
De tussenpersoon had de werknemer bericht dat de verzekerde pensioenuitkeringen gegarandeerd waren. De verzekeraar had een premievrije streefregeling verzekerd. Het hof achtte de assurantietussenpersoon aansprakelijk. De werknemer mocht op de juistheid van de mededeling van de tussenpersoon afgaan. In deze einduitspraak oordeelt het hof dat de werknemer erin is geslaagd te bewijzen dat hij schade heeft geleden. Hij kon bij de verzekeraar een polis met gegarandeerde uitkering sluiten. De schade is het verschil tussen die gegarandeerde uitkering en de feitelijke uitkering die de werknemer ontvangt. Het gaat om een bedrag van € 11.314,64 per jaar vanaf 1 juni 2021 en in de eerdere jaren van € 7.249,52 ouderdomspensioen (ECLI:NL:GHARL:2021:3077).   

Uitspraken, vragen of opmerkingen zijn welkom
De redactie ontvangt graag niet op rechtspraak.nl gepubliceerde uitspraken en vragen of opmerkingen over deze nieuwsbrief. U kunt mailen naar pr-updates@budh.nl.

Tot de volgende update.

Mark Heemskerk

Hoogleraar pensioenrecht Radboud Universiteit Nijmegen
Advocaat-partner held (www.heldlaw.nl
Raadsheer-plaatsvervanger Hof Den Bosch

e-mail: mark@heldlaw.nl / m.heemskerk@jur.ru.nl

Hoge Raad

Hof

Rechtbank

Centrale Raad van Beroep

Antillen