Naar boven ↑

Update

Nummer 12, 2021
Uitspraken van 01-01-2022 tot 18-01-2022
Redactie: Prof. mr. drs. M. Heemskerk.

Beste lezers,

Welkom bij Pensioenrecht Updates, jaargang 4, editie 12. Daarin vindt u een overzicht van 27 in december 2021 gepubliceerde uitspraken over pensioen. U kunt hier klikken om de pdf vanaf de website te downloaden.

Pensioenrechtspraak voor u geselecteerd
In de Pensioenrecht Updates vindt u een selectie van de belangrijkste rechtspraak over de arbeidsvoorwaarde pensioen. Op die manier bent u altijd op de hoogte van relevante rechtspraak over pensioen.

Uitspraken van de maand  

Geen bestuurdersaansprakelijkheid door tijdige melding betalingsonmacht (PR 2022-0001)
De Hoge Raad oordeelde op 24 december over een zaak waarin een bestuurder hoofdelijk aansprakelijk was gesteld voor achterstallige pensioenpremies door verplichtgesteld bedrijfstakpensioenfonds PFZW. In het arrest nuanceert de Hoge Raad het criterium. De mededeling van betalingsonmacht hoeft niet te worden gedaan als het bedrijfstakpensioenfonds al op andere wijze op de hoogte is van betalingsonmacht van de rechtspersoon en van de omstandigheden die daartoe hebben geleid. De melding van betalingsonmacht moet inhouden dat niet kan worden betaald en moet inzicht geven in de omstandigheden die daartoe hebben geleid. De verstrekte informatie moet zodanig zijn dat het bedrijfstakpensioenfonds in staat is om zich op basis daarvan een redelijk oordeel te vormen over de oorzaken van de betalingsonmacht en zich te beraden op de opstelling die het ten aanzien van de rechtspersoon zal innemen (ECLI:NL:HR:2021:1976).

Buitenlandse werknemers van buitenlandse onderneming die in Nederland werken in vleesverwerkende industrie vallen onder werkingssfeer VLEP (PR 2022-0019; PR 2022-0020; PR 2022-0021; PR 2022-0022)
Deze maand oordeelde het Hof Arnhem-Leeuwarden in vier zaken over de vraag of buitenlandse werknemers van Luxemburgse of Slowaakse ondernemingen met werknemers die in Nederlandse slachthuizen werkzaamheden verrichten, verplicht moesten deelnemen aan het verplichtgestelde bedrijfstakpensioenfonds VLEP. De aan de werknemers afgegeven A1-formulieren zien op sociale zekerheid in de zin van de Coördinatieverordening. Het hof is daaraan bij de beoordeling van het aanvullend pensioen niet gebonden. Het hof concludeert dat Nederland het gewoonlijk werkland is. Nederlands dwingend recht, waaronder de Wet Bpf 2000 en het verplichtstellingsbesluit, is van toepassing. Werknemers vallen onder de werkingssfeer van VLEP. Er is geen detachering vanuit het buitenland (ECLI:NL:GHARL:2021:11021; ECLI:NL:GHARL:2021:11023; ECLI:NL:GHARL:2021:11029; ECLI:NL:GHARL:2021:11015).

Deliveroo valt onder werkingssfeer Bpf Vervoer (PR 2022-0002)
Het Hof Amsterdam deed deze maand uitspraak in het geschil over de vraag of Deliveroo onder het verplichtstellingsbesluit van het bedrijfstakpensioenfonds Beroepsvervoer over de weg valt. Het hof oordeelt dat wellicht in het verleden het begrip ‘goederenvervoer’ in het spraakgebruik vooral zag op (zwaar) gemotoriseerd verkeer, maar dat in de loop van de afgelopen jaren dit begrip aan verandering onderhevig is geweest en thans ook vele andere vormen van niet-gemotoriseerd goederenvervoer omvat, zoals vervoer per (bak)fiets en scooter. Het normale en/of gangbare spraakgebruik bevat dus geen overtuigende aanwijzing voor de stelling van Deliveroo dat bezorging per fiets niet onder de werkingssfeer valt. Daarom oordeelt het hof dat Deliveroo onder de werkingssfeer valt. Het hof verwerpt het beroep op ongeldigheid van het verplichtstellingsbesluit wegens onvoldoende representativiteit. Er is geen inbreuk op het vrije verkeer van diensten en het vrije verkeer van vestiging naar Europees recht (ECLI:NL:GHAMS:2021:3979).

Wijziging onvoorwaardelijke naar voorwaardelijke indexatie nietig (PR 2022-0018)
Deze maand oordeelde de rechtbank dat een  wijziging door verzekeraar OG van onvoorwaardelijke naar voorwaardelijke indexatie per 2013 van een inmiddels ex-werknemer niet was toegestaan. Het beroep dat de onvoorwaardelijke toeslagverlening, zoals OG die in ieder geval tot 2013 diende uit te voeren, voorwaardelijk was, omdat de betrokken werknemer in de toekomst wellicht geen actieve deelnemer meer zou zijn, wijst de kantonrechter af. Dat is een onjuiste uitleg van artikel 6:21 BW. De kantonrechter verklaart voor recht dat de per 1 januari 2013 in de Cao voor het Verzekeringsbedrijf/Binnendienst en het Pensioenreglement OG doorgevoerde wijziging van de onvoorwaardelijke toeslagverlening in een voorwaardelijke toeslagverlening over de tot 1 januari 2013 opgebouwd pensioenaanspraken op grond van artikel 20 Pw niet is toegestaan en dat deze wijziging nietig is (ECLI:NL:RBDHA:2021:12948).

Uitspraken, vragen of opmerkingen zijn welkom
De redactie ontvangt graag niet op rechtspraak.nl gepubliceerde uitspraken en vragen of opmerkingen over deze nieuwsbrief. U kunt mailen naar pr-updates@budh.nl.

Tot de volgende update.

Mark Heemskerk

Hoogleraar pensioenrecht Radboud Universiteit Nijmegen
Advocaat-partner held (www.heldlaw.nl)
Raadsheer-plaatsvervanger Hof Den Bosch

e-mail: mark@heldlaw.nl / m.heemskerk@jur.ru.nl

Hoge Raad

Hof

Rechtbank

Antillen

Uitspraken zonder ECLI