Naar boven ↑

Update

Nummer 1, 2021
Uitspraken van 25-01-2021 tot 02-03-2021
Redactie: Prof. mr. drs. M. Heemskerk.

Beste lezers,

Welkom bij Pensioenrecht Updates, jaargang 4, editie 1. Daarin vindt u een overzicht van zeventien in januari 2021 gepubliceerde uitspraken over pensioen. U kunt hier klikken om de pdf vanaf de website te downloaden.

Pensioenrechtspraak voor u geselecteerd
In de Pensioenrecht Updates vindt u een selectie van de belangrijkste rechtspraak over de arbeidsvoorwaarde pensioen. Op die manier bent u altijd op de hoogte van relevante rechtspraak over pensioen.

Uitspraken van de maand

Duitse chauffeurs vallen onder bedrijfstakpensioenfonds Vervoer
Met enige regelmaat ontstaat er bij internationale werknemers de vraag of zij vallen onder een verplichtgesteld bedrijfstakpensioenfonds. In deze zaak ging het om de vraag of tien Duitse chauffeurs van een in Nederland gevestigde onderneming in het beroepsvervoer over de weg (totaal negentig werknemers) onder de werkingssfeer vielen van het bedrijfstakpensioenfonds vervoer. De arbeidsovereenkomsten bevatten een rechtskeuze voor Nederlands recht. Het hof besliste dat, gelet op de rechtskeuze, de Duitse chauffeurs verplicht zijn tot deelneming. Zij verloren geen bescherming op grond van dwingend objectief toepasselijk recht. Zonder rechtskeuze zouden de vijf Duitse chauffeurs die een relevant deel van hun werkzaamheden in Nederland verrichten ook verplicht moeten deelnemen aan het Pensioenfonds Vervoer, omdat de Wet Bpf 2000 ook op hen dwingendrechtelijk van toepassing is. Voor de andere vijf Duitse chauffeurs geldt die verplichting zonder rechtskeuze voor Nederlands recht niet, aldus het hof (ECLI:NL:GHARL:2021:472, PR 2021-0017).

Geen tijdelijk verbod collectieve waardeoverdracht AVH naar PGB per 2021, ondanks onterecht ‘ontslag’ advocaat verantwoordingsorgaan door AVH
Pensioenfonds AVH wil per 1 januari 2021 overgaan tot collectieve waardeoverdracht aan pensioenfonds PGB. In een eerdere procedure oordeelde de Ondernemingskamer op 5 november 2020 dat niet tijdig advies was gevraagd aan het verantwoordingsorgaan omdat op 17 juni 2020 een overeenkomst van collectieve waardeoverdracht was aangegaan met PGB  (ECLI:NL:GHAMS:2020:2993). Na 5 november heeft AVH opnieuw advies verzocht en na een negatief advies op 14 december het besluit genomen op 17 december 2020. Het verantwoordingsorgaan verzoekt om een voorlopige voorziening om die collectieve waardeoverdracht niet te laten doorgaan per 1 januari 2021 totdat in de bodemprocedure is geoordeeld. De Ondernemingskamer wijst dat verzoek af. Het pensioenfonds heeft onjuist gehandeld door de advocaat van het verantwoordingsorgaan ‘te ontslaan’, zoals de voorzieningenrechter ook heeft geoordeeld (ECLI:NL:RBDHA:2020:13158). Dit ontslag heeft, mede door de verlenging van de adviestermijn door de voorzieningenrechter tot 14 december 2020, uiteindelijk niet in de weg gestaan aan een voldragen advies van het verantwoordingsorgaan. Het medezeggenschapstraject is niet zodanig gebrekkig verlopen dat daarin grond gelegen is om de voorlopige voorzieningen toe te wijzen (ECLI:NL:GHAMS:2020:3763, PR 2021-0020).

Rechtbank wijst verzoek af om verplichtstelling en algemeen verbindend verklaarde cao’s buiten toepassing te laten
Veel geschillen gaan over de vraag of ondernemingen onder de werkingssfeer vallen. Deze maand een geschil over de vraag of na een verplichtstelling en algemeenverbindendverklaring de cao of verplichtstelling buiten toepassing kan blijven. Verschillende partijen hebben de minister van SZW verzocht om de collectieve arbeidsovereenkomsten en de verplichting tot deelname aan de bedrijfstakpensioenfondsen in die sectoren vanaf 2007 buiten toepassing te laten. Zij vinden dat niet voldaan is aan de eis van voldoende representatieve vertegenwoordiging. De minister is niet op dit verzoek ingegaan. De rechtbank oordeelt dat de wet (Wet AVV en Wet Bpf) de minister niet de mogelijkheid biedt om de cao’s en de verplichting tot deelname aan de bedrijfstakpensioenfondsen in die sectoren buiten toepassing te laten op het moment dat deze algemeen verbindend zijn verklaard en verplicht zijn gesteld. De minister is niet bevoegd een besluit te nemen dat op rechtsgevolgen is gericht. De weigering om zo’n besluit te nemen is geen besluit dat op rechtsgevolg is gericht. Daarom heeft de minister het bezwaar terecht kennelijk niet-ontvankelijk verklaard, aldus de rechtbank. Ook een beroep op exceptieve toetsing slaag niet (ECLI:NL:RBAMS:2020:6091, PR 2021-0022).

Uitspraken, vragen of opmerkingen zijn welkom
De redactie ontvangt graag niet op rechtspraak.nl gepubliceerde uitspraken en vragen of opmerkingen over deze nieuwsbrief. U kunt mailen naar pr-updates@budh.nl.

Tot de volgende update.

Mark Heemskerk

Hoogleraar pensioenrecht Radboud Universiteit Nijmegen
Advocaat-partner held (www.heldlaw.nl)
Raadsheer-plaatsvervanger Hof Den Bosch

e-mail: mark@heldlaw.nl / m.heemskerk@jur.ru.nl

Hof

Rechtbank

Antillen